Och bluesen tog ett steg till…

Fasching: Onsdagen den 20 januari. Klockan har passerat åttastrecket, mat är serverad något hundratal liter öl har redan konsumerats och just då, just…då dras ljuset ned och den tidigare mingelmusiken upphör. Etthundrafemtio själar funderar över om bandet snart skall göra entré. En rimlig tanke, får noteras.

Då: En låg, ihållande pukton. Trumpeter i läppvänliga register.

Crash & Burn Blues Band – det senaste tillskottet på blueshimlen gör alltså entré på scenen till Also Sprach Zarathustra. Kan det göras pajjigare? Kan det ske mer klyschigt och samtidigt mindre genrebetonat? Fan tro’t och Herren, inte ens Herren vet nog.

Ganska snart visar sig bandet vilja litet mer än att bara pumpa de gamla kvastskakande MOJO-ylande mid-shuffle låtarna ett varv till. Crash & Burn vill en hel del. Även med bluesen. Till att börja med är alla texter på svenska. För det andra är texterna något mer än ovanliga. Kvällen den 20 januari uruppförs till exempel världens första knattefotbollsblues: ”Bajenfarsa”. Texternas teman, hur skall vi egentligen förstå dem?

– Som du vill, svarar låtskrivaren Hans-Olov Öberg. Vi vill använda en etablerad musik som bluesen för att ta ställning till kontemporära frågor. Vad får det kosta att ligga på topp? Om det är mycket nu, blir det bättre sen? Hur använder man bäst en stadsjeep? Hur blir en kvinna en korsning mellan höga klackar och kort stubin? Och sedan, naturligtvis en drös låtar på kärleks och spritromantiktemat. Men även där med litet originella vändningar, annorlunda tempon och ganska brett influerade harmonier.

Varför Crash & Burn? Vem har bränt er?

Vi har varit med ett tag. Alla har fått sina smällar. Livet är inte rättvist. Och det kommer att gå både upp och ned innan det går åt helvete. Så…varför inte Crash & Burn Blues Band?

– Du har rätt. Var och när började bandet?

I Västerås Musikklasser sådär nittonhundrasjuttiosex. På Kocksgatan på söder nittonhundra åttiofem. I Katrineholm på tidigt sjuttiotal. Och senast i Enköping för några år sedan. För att sammanfatta.

– Och vad händer härnäst?

Vår nyligen påbörjade turné ”Det är mycket nu, men det blir bättre sen”-2010/11 fortsätter. Följ med!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: