Orkesterjournalen diggar och recenserar

Världens äldsta och vackraste jazztidskrift – Orkesterjournalen – har just i sitt senaste nummer, nr 5 2010 sid 65 recenserat vår platta. Den allmänt rätt svårflirtade tidningen verkar gilla oss, och skriver:

”Blues är ofta mer en känslans musik än ordens. Mycket av bluesens vokabulär bygger mer på igenkännande och identifikation ”you know what I’m talking about” än ett tydligt berättande som exempelvis i visan. Då mycket är underförstått och halvuttalat blir det ofta svårt att översätta eller göra blues på svenska. Försöken blir mestadels platta eller tillyxade.

Hans-Olov Öberg och Crash & Burn Blues Band är medvetna om detta och på sin debutplatta försöker man i stället att göra svensk blues – det vill säga uppdatera texterna till svenskt nuläge. Uppgiften är inte helt lätt och utfallen blir varierande, men jag tycker att man stundtals lyckas över förväntan. Riktigt VASST blir det i de mer tillbakablickande spåren a la Bo Kasper som ”En miljon för en passion” och ”Här vilar en man med potential”. Mindre lyckat blir det i de agiterande Hor på kontor och Det får kosta att ligga på topp, där övertydligheten blir för tung.

Soundmässigt har bandet PONDUS, arrangemangen är genomtänkta och fylliga där dragspel och saxofon ger variation och både Jonatan Stenson på gitarr och inte minst Anders Sjögren på keyboard vet hur man maximerar ett kort soloutrymme.

(Crash & Burn bugar och tackar för denna finfina recension. )

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: